Go Back   Chevrolet Forum - Chevy Enthusiasts Forums > General Discussion Forums > General Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Photos FAQ Members Search Today's Posts Mark Forums Read GarageUsed CarsVendors TSB & Recalls
Search
Welcome to Chevrolet Forum - Chevy Enthusiasts Forums

General Tech Good at troubleshooting? Have a non-specific issue? Discuss general tech topics here. IF YOUR QUESTION IS SPECIFIC TO A CERTAIN MODEL, IT DOES NOT GO IN THIS SECTION.

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools
  #1  
Old 08-28-2012, 11:51 AM
CF Beginner
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 3
Default Obd ii p0430

Hi, I have a 1998 Chevy 1500 Z71 4WD with the 5.7l throttle body injection that pops the P0430 code every two weeks or so before I clear it, today i just noticed that it showed the same code twice both of which were indicating bank 2 was below efficiency. I was wondering if this means both my upstream and downstream O2 sensors were having issues or there were two problems relating to just one of my O2 sensors. Also, the code wont show up if I add seafoam or lucas oil upper cylinder lubricant for an extra week or two, does it just mean there is extra carbon build up on my sensors from how bad the gas is nowadays with all the ethanol and other additives?

Thanks, Tyler
Register today for free or log-in if already registered to remove this ad!
Reply With Quote
  #2  
Old 08-28-2012, 12:55 PM
kevinkpk's Avatar
CF Addict
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,651
not anymore Kevin Koloff
Default

It's either the cat, or the downstream O2 sensor. I'd suspect cat.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-28-2012, 09:52 PM
MDTAHOE's Avatar
Super Moderator
Professional Mechanic
 
Join Date: Nov 2008
Location: Bowie, MD
Posts: 2,955
Default

You need a cat. If your truck is a 1998 you do not have throttle body injection (TBI).
__________________
ASE Master Tech, L1 Advance Engine Performance certified
__________________________________________________ ___________________________
I will not answer repair questions by PM, if you would like my input you can PM me and ask me to reply to your public thread.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-30-2012, 11:55 AM
CF Beginner
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 3
Default

Okay so its most likely the cat then, nothing im too worried about. Thank you, but any idea why I'd be getting the same code twice? Since the P0430 comes up twice and both say that bank 2 is under efficient.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-30-2012, 08:34 PM
MDTAHOE's Avatar
Super Moderator
Professional Mechanic
 
Join Date: Nov 2008
Location: Bowie, MD
Posts: 2,955
Default

One is probably current and the other pending. Is there a pd in front of one of the po430
__________________
ASE Master Tech, L1 Advance Engine Performance certified
__________________________________________________ ___________________________
I will not answer repair questions by PM, if you would like my input you can PM me and ask me to reply to your public thread.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-12-2012, 10:58 PM
CF Beginner
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 3
Default

There is no pd in front of either of them. I just cleared them again today. And now I'll be replacing the radiator in my truck soon...
Reply With Quote
Old 09-12-2012, 10:58 PM
 
 
 
Reply

Tags
0430, 1500, 1998, 96, checy, chevy, code, costs, engine, error, lumina, obd, p0430, pending, po430


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 08:27 AM.

Internet Brands, Inc.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.

Emails Backup