Go Back   Chevrolet Forum - Chevy Enthusiasts Forums > Past Chevy Truck, SUV & Vans > S-10 & Blazer
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

S-10 & Blazer 1982-2005
The S-10 and Blazer was arguably the most versatile and accessorizable mid-size truck and SUV on the market.
Platform: S/T-series & GMT 330

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools
  #1  
Old 03-17-2008, 10:29 PM
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 1
Default 1995 Chevy s-10 4.3 vortec runs rough at idle loss of power under load

Rough idle loss of power under load [/align][hr]







GA_googleFillSlot("Forums_ROS_300x250_noad");





var tcdacmd="sa=a;sz=3;ad";


[/align]
I have a 1995 Chevy S-10 4.3 liter vortec 2wd automatic TBI, vin code "Z" 215K miles, running rough at idle, but has a steady purr while being held at 2500 rpm in park, put it in drive and stomp the pedal it falls on its face sputtering, spitting, an occasional backfire, a nice rich gas smell out of the exhaust. Cannot hold any speeds steadily on the road. The RPM gauge goes irattic and jumps up and down, occasionally returning to normal, Had not thrown any codes / check engine lights. Untill i replaced the EGR valve which i was convinced after speaking with many people (some mechanics) went through 3 EGR valves before getting the right one (thank you delphi), she ran at idle decent for 15 or so mins. then the check engine light came on. so i went to have it scanned and the ODB II kept telling me link error, so another scanner was used with the same results. This truck has new Ac Delco, plugs, wires, cap, and rotor within the last oil change, The light goes off and on now, with no real difference in the way it runs. Any help would be much apprieciated. If i can't resolve this problem The truck will be sold dirt cheap i have 2 much money sitting in a truck that is not road worthy, and watching the rust come out pisses me off. Rteas48183@comcast.net[/align]
Register today for free or log-in if already registered to remove this ad!
Reply With Quote
  #2  
Old 03-18-2008, 01:37 PM
dragonrpc's Avatar
CF Active Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: SoCal
Posts: 231
Default RE: 1995 Chevy s-10 4.3 vortec runs rough at idle loss of power under load

Sounds like you tried the basics EGR/plugs, tune-up etc...

Next I would,
Check fuel filter, then fuel pump, then injectors if applicable.
__________________
2007 Mercedes ML63 /AMG
Sold 1999 Chevy S10 4X4 Blazer - 7" Trailmaster lift - 4.3
Sold 1994 Chevy S10 4X4 Extra Cab Pickup - 4.3
Sold 1967 Chevy Camero - 327
Reply With Quote
  #3  
Old 03-18-2008, 04:59 PM
EvansBlue's Avatar
Administrator
Ride of the Month
April 2009
2000 Chevrolet Blazer
My Garage
 
Join Date: Jul 2007
Location: Princeton, NC, USA
Posts: 6,161
Send a message via ICQ to EvansBlue Send a message via AIM to EvansBlue
Default RE: 1995 Chevy s-10 4.3 vortec runs rough at idle loss of power under load

Your timing is off. Classic symptoms of timing. Try to adjust it back to a range of -2 to 2 degrees.
__________________
Brent Evans

<br>
Reply With Quote
Old 03-18-2008, 04:59 PM
 
 
 
Reply

Tags
1995, 43, 94, 95, blazer, chevrolet, chevy, drive, idle, idling, loss, marker, park, power, rough, s10, timing, vortec


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Join Chevroletforum
Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 02:39 AM.

Internet Brands, Inc.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.

Emails Backup