Go Back   Chevrolet Forum - Chevy Enthusiasts Forums > Current Chevy Trucks, SUV's, Crossovers & Vans > Tahoe & Suburban
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Tahoe & Suburban The power, space, and brutal towing ability make the Tahoe and its longer sibling, the Suburban, arguably the best full size SUV's on the market today.

2013 Chevrolet Suburban
Platform: GMT 400, 800, 900

Welcome to Chevrolet forum!
Welcome to Chevrolet forum,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join Chevrolet forum today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools
  #1  
Old 10-25-2009, 10:07 PM
CF Beginner
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6
Default Service Batt. Charging Message

The " Service Battery Charging System" message keeps comming on in my 07 Tahoe. Can anyone help me out with this?????
Thanks a bunch, if possible....
DBoy
Register today for free or log-in if already registered to remove this ad!
Reply With Quote
  #2  
Old 10-27-2009, 10:21 PM
73shark's Avatar
Administrator
 
Join Date: Apr 2006
Location: KC, MO area
Posts: 7,902
Default

Welcome to the forum.

Has the charging software upgrade been performed?
__________________
2010 Sheer Silver Tahoe LTZ (all options but sunroof, power boards), GM (body color flaps, rear console, 3rd row mat, 2-Way Remote, chrome gas door, Esky rack), Eagle Eye LED tails, SLP dual tip exhaust, Silver bow-ties/rear wiper, Catch-All mats, AlphaTherm washer fluid heater, Putco chrome mirror covers, silver calipers, board chrome trim, tint, GMPP Major Guard

2007 Black Tahoe LTZ (Sold),
(GM flaps-$15, Lund Step Tubes-$80-For Sale)
Reply With Quote
  #3  
Old 10-28-2009, 01:42 PM
CF Beginner
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6
Default Service Batt. Charging Message

No, I called Chevrolet and discussed it with service. He found a bulletin from GM refering to this problem, as a result... I'll be taking it in tomorrow for the softwae upgrade.

I hope it works, I've been dealing with this problem for about 3 months. I had already taken it in a few times within the past few months.

thanks a bunch...... 73shark
DBoy
Reply With Quote
  #4  
Old 10-29-2009, 10:53 PM
CF Beginner
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6
Question Service Batt. Charging Message

Okaaa, I found out today that the softwear has infact been updated. Are there any other reasons that this may be happening I got a new battery a few weeks ago, and have had it checked out bye 2 different Chevrolet service and Firestone. 1 Chevy said they could'nt find anything wrong and everything checks out ok. The 2nd said it's the "Altenator". Firestone could'nt find anything because the message never came on while they were running tests on it, nor when they drove it.

That is how its been... the message (Service Battery Charging System), comes and goes. It only comes on every now and then, 2 - 3mins at a time. Yesterday it came on 3 different times, and today 0, none.

Any other suggestions would be greatly appreciated

best regards,

DBoy
Reply With Quote
  #5  
Old 10-31-2009, 01:32 PM
73shark's Avatar
Administrator
 
Join Date: Apr 2006
Location: KC, MO area
Posts: 7,902
Default

Make sure all of the + & - connections are tite.
__________________
2010 Sheer Silver Tahoe LTZ (all options but sunroof, power boards), GM (body color flaps, rear console, 3rd row mat, 2-Way Remote, chrome gas door, Esky rack), Eagle Eye LED tails, SLP dual tip exhaust, Silver bow-ties/rear wiper, Catch-All mats, AlphaTherm washer fluid heater, Putco chrome mirror covers, silver calipers, board chrome trim, tint, GMPP Major Guard

2007 Black Tahoe LTZ (Sold),
(GM flaps-$15, Lund Step Tubes-$80-For Sale)
Reply With Quote
  #6  
Old 11-22-2009, 04:55 PM
CF Beginner
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6
Default Service Batt. Charging Sys.

This is still happening.

The charging software upgrade had been performed over a year ago.

Might you know if the alternator can cause this message to come on??? Should I have them to upgrade the software again??? All connections have been checked, I don't want to have to go out and get a new Alternator if that isn't the problem.........

Any suggestions???????

DBoy
Reply With Quote
  #7  
Old 03-18-2011, 06:23 PM
CF Active Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: toms river, NJ
Posts: 225
Default hmm

my radio drained the battery, so my friend gave me a jump start. Right after that, that stupid message shows up. LOL

"service battery charging system"

Any suggestions ?
Reply With Quote
  #8  
Old 03-18-2011, 09:37 PM
CF Active Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: toms river, NJ
Posts: 225
Default

hmmm, i start the car few hours later and msg disappear.
LOL
Reply With Quote
  #9  
Old 03-19-2011, 08:58 AM
CF Beginner
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3
Default

My 07 Avalanche same thing. Bought it used 2 years ago and message comes on now and then. When starting, it cranks slow like the battery is weak but it always starts. Also 1200 watt stereo on original battery. Will wait until it dies before I deal with it.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-20-2012, 11:23 AM
CF Beginner
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 5
Default Possible Solution?

My Vehicle: 2007 Chevrolet Tahoe LTZ 2wd 5.3L

I called up the dealership (Service area) where I purchased my vehicle, told them my problem, asked if there were any recalls for "shorts". She ran the last 8 of my VIN# and said that the only thing that shows up is The "Battery." So I have an appointment to get it taken care of free of charge. Cause, not only do the headlights, and inside lights flicker (Alternator?) but the "Service Battery Charger" on the Information Center has started to pop up more frequently now.

Also, the snowflake button for the A/C occasionally will flash on/off when I attempt to use the Air Conditioning, and just blows hot air. Hoping the compressor isn't about to take a SH*T. Anyone have this problem too, and know how to resolve it? I live in AZ so it doesn't get below 30 degrees in the Spring or Summertime. I saw on other sites, that people mentioned the cold weather would be a factor, but that's not the case in my situation. I hope it's an easy, simple fix.

Gotta go replace a low beam headlight bulb now.

Last edited by AZCardsAndIndyColtsFan; 06-20-2012 at 11:26 AM.
Reply With Quote
Old 06-20-2012, 11:23 AM
 
 
 
Reply

Tags
07, 2007, avalanche, battery, charging, chevrolet, chevy, gm, impala, new, service, silverado, sys, system, systemimpala, tahoe


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 05:42 AM.

Internet Brands, Inc.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.

Emails Backup