Notices
Express & G-Series Vans Offered in both a full size van, or a large box truck, the Express is the modern GM workhorse

Chevrolet Express
Platform: GMT Van

99 express 1500 won't start- Help!!

Old September 5th, 2010, 8:11 PM
  #1  
CF Beginner
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default 99 express 1500 won't start- Help!!

Hey guys, I'm having a little bit of a problem and I'm hoping someone can help me out. I have a 1999 chevy 1500 van with the 4.3L V6 engine. It has been running fine, but I drove it home last night and switched it off. Got up this morning and tried to crank it, and the motor turns, but won't run. I have 58 lbs of fuel pressure on the rail, but I have no spark at all. I have checked all fuses, and even removed the ignition module and took it to autozone and had it tested. It passed as good. I was told that it was probably a crank sensor or a hall effect sensor inside the distributor. I do have an OBDII scan tool, and attempted to plug it in to check codes. For whatever reason, the scanner fails to link to the van. I retry, and it sits there trying for several seconds and comes back with the same "cannot link" message. When testing for spark, I was checking directly from the coil, and not from a plug wire. My question is, what next?
Thanks in advance for any help.
Darren
darrenbrigman is offline  
Old September 19th, 2010, 3:25 PM
  #2  
CF Beginner
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I'm having the same problem with 97 model.All Fuses are good, fuel pump doesn't run for 2 seconds when switch is on and not firing. Powered fuel pump relay and of course won't run due to no spark. Getting voltage to coil but no ground.
garyhilyer is offline  
Old October 4th, 2010, 7:35 AM
  #3  
CF Beginner
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 12
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Sorry- had this problem recently too and fixed it. Just to clarify: you take the coil wire off of the distributor and ground it out and attempt to start and you get no spark?
hfl67 is offline  
Old October 17th, 2010, 8:30 PM
  #4  
CF Veteran
 
RacerX's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: New York City USA
Posts: 1,054
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Your ECM is out of order. Thats why you get no spark AND you cannot get a code with your scan tool. No ECM signal no nothing.

Darren and Gary same problem, no signal from ECM, the ECM is the ground for the fuel circuit and spark control.

Last edited by RacerX; October 17th, 2010 at 8:35 PM.
RacerX is offline  
Old October 23rd, 2018, 5:36 PM
  #5  
CF Beginner
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Hellllllppppppppp!!!!!

Originally Posted by darrenbrigman View Post
Hey guys, I'm having a little bit of a problem and I'm hoping someone can help me out. I have a 1999 chevy 1500 van with the 4.3L V6 engine. It has been running fine, but I drove it home last night and switched it off. Got up this morning and tried to crank it, and the motor turns, but won't run. I have 58 lbs of fuel pressure on the rail, but I have no spark at all. I have checked all fuses, and even removed the ignition module and took it to autozone and had it tested. It passed as good. I was told that it was probably a crank sensor or a hall effect sensor inside the distributor. I do have an OBDII scan tool, and attempted to plug it in to check codes. For whatever reason, the scanner fails to link to the van. I retry, and it sits there trying for several seconds and comes back with the same "cannot link" message. When testing for spark, I was checking directly from the coil, and not from a plug wire. My question is, what next?
Thanks in advance for any help.
Darren
Hey bud I'm having the same problem no spark plenty fuel pressure I've replaced fuel pump.fuel filter.crankshaft positioning sensor. Camshaft positioning sensor fuel regulator injectors . I had a ecm flashed but when they sent it to me it don't act right it gets spark and fuel with the new ecm/pcm but as soon as it starts for 1 second it does
I don't know where to go from here if anyone finds anything out let me know my number is (615) 388-8763
Trev Stone is offline  
Old October 24th, 2018, 4:35 AM
  #6  
CF Veteran
 
mountainmanjoe's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1,065
Likes: 0
Received 5 Likes on 5 Posts
Default

Buddy posted that 8 years ago and hasn't been back since, so I wouldn't hold my breath. Best to post a new topic with your question, and provide your van details.
mountainmanjoe is offline  
Old October 24th, 2018, 4:18 PM
  #7  
CF Junior Member
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 36
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

i guess the person who revived the thread was hoping the person from the first post fixed it and wanted to know the solution to the same issue????...i hate when people post trying to get help and never post the fix......
loopedr1 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
ZChevyAK
Silverado & Fullsize Pick-ups
3
November 13th, 2015 6:45 PM
tommy66
General Tech
4
December 25th, 2013 2:44 PM
pharcydeabc
Express & G-Series Vans
1
July 6th, 2013 10:27 AM
curtis3
Silverado & Fullsize Pick-ups
2
February 23rd, 2011 7:29 AM
bracca
General Tech
0
July 12th, 2009 6:14 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 99 express 1500 won't start- Help!!


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: