2001 impala serpentine belt issues....help - Chevrolet Forum - Chevy Enthusiasts Forums

2001 impala serpentine belt issues....help


  Reply  
  #1  
Old  July 8th, 2011, 7:20 AM
  • CF Beginner
    Join Date: Jul 2011
    Posts: 4
2001 impala serpentine belt issues....help

my 2001 impala needed a new belt, but when I put it on (following diagram correctly) it jumps off every time I start the engine....what am I doing wrong?

  #2  
Old  July 8th, 2011, 4:42 PM
  • CF Beginner
    Join Date: Jul 2011
    Posts: 4
It's the 3.4 engine, and all pulleys move freely, no wobbles. They do not all line up exactly (but thats how they were when the old belt was on) theyre within 1/4 inch of each other. The tensioner pulley rests on about 1/2 the belt (again, how it was on the old belt) Any suggestions???

  #3  
Old  July 8th, 2011, 6:06 PM
  • CF Veteran
    Join Date: Mar 2011
    Posts: 1,706
Welcome to the forum. It sounds like you have your answer, i.e., pulleys are not lining up. I assume the previous owner botched something. Rent a pulley puller/installer kit and then fix the problem. You may also need to replace the tensioner assembly.

  #4  
Old  July 9th, 2011, 7:20 AM
  • CF Beginner
    Join Date: Jul 2011
    Posts: 4
what im not understanding is.....if it is the pulley alignment, how did the old belt work without issues for so long? just luck?

  #5  
Old  July 9th, 2011, 7:44 AM
  • CF Veteran
    Join Date: Mar 2011
    Posts: 1,706
If it got you stumped when you're standing there, there'd be no way for me to tell. How long has the old belt been there and what's its current condition? Did you compare the old one with the new?


  Reply
Tags
Search this Thread
Sponsors