Notices
2007 - 2013 (GMT900) Section for all discussion related to the 2007-2013 Chevrolet and GMC trucks.

Typical no-shift chevy

Old June 21st, 2019, 1:00 PM
  #1  
CF Beginner
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Angry Typical no-shift chevy

I have an 08 silverado 4.3, 2wd that is having erratic shifting issues. Some days it shifts perfect then other days, it will not shift out of first and speedo doesnt work. This usually happens after a take-off from a complete stop. Pull over to side of road and pull it down into first, then shift manually and it will shift. Also speedo needle bounces between 0 and 10 mph when at a dead stop. Have already changed vss with oem part and this fixed it for a couple of days, now it is doing it again. As i said, its erratic and doesnt happen all the time. It is the 4l60e trans. The cel has never came on at all through all this. Also, the "transmission hot, idle engine" message comes up all the time. I can push the button to read transmission temp and it jumps like 140;180;235;170;300;150,210,240. Just like that and about that quickly. Trans fluid is not burnt smelling and transmission never seems hot. I am about ready to junk it!!!!! Anyone have any ideas? Like I said, check engine light has never came on through any of this!
bdunegan is offline  
Old June 23rd, 2019, 12:03 PM
  #2  
CF Beginner
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Typical no-shift Chevy

And to add to the problem, now the abs light is on and truck is doing it all the time now. Still no cel light on. I guess no one here has any ideas.
bdunegan is offline  
Old June 23rd, 2019, 1:56 PM
  #3  
CF Active Member
 
Join Date: May 2015
Posts: 237
Likes: 0
Received 12 Likes on 11 Posts
Default

This is a tough one. Seems electrical. I'd make sure the harness that goes into the trans is good and tight. Checked for chafed wires.

Check the tcm for codes. This will require a code reader with access to Chevy specific data. The hypertough ht200 from Walmart works great for this. Its a rebranded autel ap200 for only $50.
KChevy75 is offline  
Old June 23rd, 2019, 4:43 PM
  #4  
CF Monarch
 
kevinkpk's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 4,554
Likes: 0
Received 7 Likes on 6 Posts
Default

Vehicle speed sensor would be my take on your issue.
kevinkpk is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: