Go Back  Chevrolet Forum - Chevy Enthusiasts Forums > General Discussion Forums > General Tech
Reload this Page >

96 K2500 454 engine starts then stalls then hard to start DTC - P1351

Notices
General Tech Good at troubleshooting? Have a non-specific issue? Discuss general tech topics here. IF YOUR QUESTION IS SPECIFIC TO A CERTAIN MODEL, IT DOES NOT GO IN THIS SECTION.

96 K2500 454 engine starts then stalls then hard to start DTC - P1351

Old February 6th, 2019, 9:32 PM
  #1  
CF Beginner
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default 96 K2500 454 engine starts then stalls then hard to start DTC - P1351

Hello! Thanks in advance for any assistance. As the title states, 1996 Suburban K2500 454 with about 265K. Engine starts then stalls immediately. Engine hard to start afterword and CEL on. P1351 (Ignition control module circuit high voltage) Engine starts and runs fine after about 10 seconds of cranking. Was only happening about once a week so it didn't concern me much but now its happening every day or twice in a day.

Also, although possibly not related, engine has a random misfire at low idle with about 5% throttle and goes away when additional throttle applied. Fuel mileage has gone down as well.

From what I've gathered and checked/replaced:

Possible bad ICM. Replaced with no change. Harness ok and connections look fine.

I have replaced the spark plugs, plug wires, ignition coil, cap and rotor.

Has anyone else experienced this? Any suggestions? The only other thing I can find mentions a false P1351 generated from a leaking fuel injector. Can anyone confirm that could cause this? My next step is probably going to be buying a fuel pressure gauge and checking for pressure loss when sitting.

Thanks again!
ESPN8THEOCHO is offline  
Old February 6th, 2019, 10:37 PM
  #2  
CF Veteran
 
oilcanhenry's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: USA
Posts: 1,542
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by ESPN8THEOCHO View Post
Hello! Thanks in advance for any assistance. As the title states, 1996 Suburban K2500 454 with about 265K. Engine starts then stalls immediately. Engine hard to start afterword and CEL on. P1351 (Ignition control module circuit high voltage) Engine starts and runs fine after about 10 seconds of cranking. Was only happening about once a week so it didn't concern me much but now its happening every day or twice in a day.

Also, although possibly not related, engine has a random misfire at low idle with about 5% throttle and goes away when additional throttle applied. Fuel mileage has gone down as well.

From what I've gathered and checked/replaced:

Possible bad ICM. Replaced with no change. Harness ok and connections look fine.

I have replaced the spark plugs, plug wires, ignition coil, cap and rotor.

Has anyone else experienced this? Any suggestions? The only other thing I can find mentions a false P1351 generated from a leaking fuel injector. Can anyone confirm that could cause this? My next step is probably going to be buying a fuel pressure gauge and checking for pressure loss when sitting.

Thanks again!
Yeah, it's likely the fuel presure regulator, or worse, a bad fuel pump. Dont know about the leaking fuel injector, but its possible, although it is less likely then the former two issues, IMO.

Last edited by oilcanhenry; February 6th, 2019 at 10:39 PM.
oilcanhenry is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: