2003 Chevy Malibu Not Starting - Chevrolet Forum - Chevy Enthusiasts Forums

2003 Chevy Malibu Not Starting


  Reply  
  #1  
Old  October 31st, 2011, 10:43 AM
  • CF Beginner
    Join Date: Oct 2011
    Posts: 5
2003 Chevy Malibu Not Starting

Hi,
Car was driving fine, drove to store then car seem to be running out of gas but I had 1/2 tank of gas. Pulled over and car did not start. Towed car to my home. It's been 2 months that my 2003 Malibu refuses to start. I have done the following:
Replaced Fuel pump and filter
Replaced ignition switch - new keys (performed 10min X3 theft procedure)
Replaced spark plugs
Replaced starter motor
Cleaned MAF with - CRC MAF cleaner
No SES codes
No Theft Light

I do have spark, car cranks try to start, fuel pump hums, checked spark plug and evidence of fuel, I'm stumped and need help!

  #2  
Old  October 31st, 2011, 10:46 AM
  • CF Addict
    Join Date: Jul 2011
    Posts: 2,654
Check for a clogged fuel line. Remove the fuel line at rail, then turn key on just long enough to see if you're getting gas out of it.

  #3  
Old  October 31st, 2011, 10:50 AM
  • CF Addict
    Join Date: Jul 2011
    Posts: 2,654
I am not familar with your Malibu, however (thinking about it) I have a 96 Lumina did the same thing, no start no code. This was the 7X crank position sensor. I am not sure if you have two CPS or not. The 7x is reference from 0-2000 rpm, and if it is bad it will not start.

  #4  
Old  October 31st, 2011, 5:20 PM
  • CF Beginner
    Join Date: Oct 2011
    Posts: 5
Thanks kevinkpk for the tip. Yes. Tested fuel line and is good. I'm leaning towards the crank position sensor even though I have spark. I'm picking it up at AZ for under $20. Hope this will do it.

  #5  
Old  November 4th, 2011, 10:05 AM
  • CF Beginner
    Join Date: Oct 2011
    Posts: 5
Well I replaced the CPS and no start. I bought some starting fluid and the car started and idled for about 40 seconds. I started it back up and ran for about 20 seconds. Started it again and ran about 10 seconds. I sprayed the starting fluid again and started right up and did the same. I'm stumped, any suggestions?

  #6  
Old  November 4th, 2011, 11:35 AM
  • CF Addict
    Join Date: Jul 2011
    Posts: 2,654
Means it isn't getting fuel. Can you hear the fuel pump with key on? Pop the line off to the fuel rail, and see if the pump is actually pumping fuel. I reread where you said you could hear it humm.

  #7  
Old  November 7th, 2011, 9:57 AM
  • CF Beginner
    Join Date: Oct 2011
    Posts: 5
So i checked the fuel rail by depressing on pressure valve. There is pressure and some fuel squirted out. Still no start. So I decided to take a look at the BCM. Took out the BCM cleaned out the connector ports no sign of corrosion, cleaned connectors by pressure air can reconnected bcm still no start. So i decided to take out new ignition lock and replace with old. Car started for a few seconds and died. Theft light steady on. Tried to do the 10 min relearn, theft light stayed on no start. replaced with new lock theft light off car no start, replace old ignition lock car started up then died theft light steady on tried passlock relearn theft light steady on. Any suggestions???

  #8  
Old  November 7th, 2011, 10:16 AM
  • CF Addict
    Join Date: Jul 2011
    Posts: 2,654
Well, it appears it is in the anti-theft, and that year car I know nothing about.

  #9  
Old  November 7th, 2011, 10:29 AM
  • CF Beginner
    Join Date: Oct 2011
    Posts: 5
Thanks for helping me out. I've found some sites to possibly bypass the theft system. will update what i find out.


  Reply
Tags
Search this Thread
Sponsors