2005 suburban 1500 electrical issues. - Chevrolet Forum - Chevy Enthusiasts Forums

Tahoe & Suburban The power, space, and brutal towing ability make the Tahoe and its longer sibling, the Suburban, arguably the best full size SUV's on the market today.

2013 Chevrolet Suburban
Platform: GMT 400, 800, 900
Sponsored by:
Sponsored by:

2005 suburban 1500 electrical issues.

Reply

 
 
 
Old July 10th, 2018, 5:28 PM
  #1  
CF Beginner
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 4
Default 2005 suburban 1500 electrical issues.

Hi,
i have recently purchased a 2005 suburban 1500 with 155k miles. It has most of the dash lights on like the abs,cell, security,brake,trac trac control,and tire pressure. It also says check stability. It shifts very late from 1st to 2nd and then will sometimes not downshift at a stop. Dealer replaced ebcm and battery control module problems still there. Also scan tool will not communicate with the vehicle. Any help would be greatly appreciated. Cell sometimes goes away as does the security light. All the gauges work except the Speedo and the battery gauge reads 12 when key is first turned then drops down to 9 but battery is fully charged and alternator is charging when running.

Last edited by dane cole; July 10th, 2018 at 5:37 PM. Reason: Left out info
dane cole is offline  
Reply With Quote
Old July 11th, 2018, 2:30 AM
  #2  
CF Senior Member
 
oilcanhenry's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 326
Default

Originally Posted by dane cole View Post
Hi,
i have recently purchased a 2005 suburban 1500 with 155k miles. It has most of the dash lights on like the abs,cell, security,brake,trac trac control,and tire pressure. It also says check stability. It shifts very late from 1st to 2nd and then will sometimes not downshift at a stop. Dealer replaced ebcm and battery control module problems still there. Also scan tool will not communicate with the vehicle. Any help would be greatly appreciated. Cell sometimes goes away as does the security light. All the gauges work except the Speedo and the battery gauge reads 12 when key is first turned then drops down to 9 but battery is fully charged and alternator is charging when running.
9 volts ain't going to cut it. You might want to have your battery professionaly checked.
oilcanhenry is online now  
Reply With Quote
Old July 11th, 2018, 8:51 AM
  #3  
CF Beginner
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 4
Default

Battery is less than year old and is at full voltage. And while the truck is running I'm getting 13.7 volts. I think the gauge is not reacting properly.
dane cole is offline  
Reply With Quote
Old July 11th, 2018, 12:09 PM
  #4  
CF Junior Member
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 60
Default electrical issues

Originally Posted by dane cole View Post
Hi,
i have recently purchased a 2005 suburban 1500 with 155k miles. It has most of the dash lights on like the abs,cell, security,brake,trac trac control,and tire pressure. It also says check stability. It shifts very late from 1st to 2nd and then will sometimes not downshift at a stop. Dealer replaced ebcm and battery control module problems still there. Also scan tool will not communicate with the vehicle. Any help would be greatly appreciated. Cell sometimes goes away as does the security light. All the gauges work except the Speedo and the battery gauge reads 12 when key is first turned then drops down to 9 but battery is fully charged and alternator is charging when running.
The OBD port has a fuse under the hood called CIG LTR. Replace that if needed and go from there.
subfan597 is offline  
Reply With Quote
Reply
 
 
 


Thread Tools
Search this Thread
Sponsors
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: