Go Back  Chevrolet Forum - Chevy Enthusiasts Forums > Current Chevrolet Car Models > Impala
Reload this Page >

HELP!!!! "Starter disabled, service throttle" Message

Notices
Impala While undergoing many facelifts in its history, the Impala has proved itself to both civilians and police forces as one of the most capable 4-door cars GM has ever offered. Currently moving towards its 10th generation the Impala is one of the longest lasting and popular models.

2014 Chevrolet Impala
Includes: Bel-air
Platform: B-body & W-body

HELP!!!! "Starter disabled, service throttle" Message

Old November 7th, 2017, 3:28 PM
  #21  
CF Beginner
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I just had this happen yesterday, 06 Nov 2017, with my 2006 Monte Carlo SS, 84K miles. I was fortunate as my car started after about 5 minutes but it stopped at a red light on an active road so needless to say folks were not happy with me being stranded right there. I noticed searching on the error message "starting disabled service throttle" had a lot of hits but almost nil feedback on any resolution. The GM/Chevy moderators provided no useful information about the issue and just tell you to take your car to a dealer. I was not inclined to do that after seeing all the money people spent on repairs and truly did not get their problem resolved.

After about 2 hours of searching the Internet I ran across an answer I thought made the most sense. I saw a few references this problem is probably an electrical issue. Doing more research along these lines replacing the accelerator pedal sensor seemed to work in many cases. In my case for my 2006 Monte Carlo SS, it is the accelerator pedal assembly. Today is day one...the check engine light is gone, everything is working, and now I just need to drive it for a few days before I am satisfied all is good. I bought the part from AutoZone for about $70. It was not hard to replace and I found a YouTube video that it explained how to replace the part by searching 2006 Monte Carlo accelerator pedal sensor. I hope remember to come back and leave feedback on how the "fix" went since very few have left any feedback on how their issue was fixed.

Best of luck!

Last edited by Rich Marks; November 7th, 2017 at 3:35 PM. Reason: fix some spelling and grammar
Rich Marks is offline  
Old November 8th, 2017, 6:18 AM
  #22  
CF Beginner
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Finally after keeping the car for 7 days The dealer replaced the Power train Control Module.(P.C.M.) Basically the
vehicles main computer.This was on June the 8th 2017.As of this date there are no other issues.Although one week
after replacing the PCM.i had to replace the battery.Car would not start at all.$200 later and so far, no further issues....
So far... P.S.The P.C.M. cost $850 Installed

Last edited by Dave Yarkovsky; November 8th, 2017 at 6:20 AM.
Dave Yarkovsky is offline  
Old November 8th, 2017, 9:20 PM
  #23  
CF Beginner
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I forgot to add that when I went to loosen the screw holding the accelerator speed sensor assembly, the screws were loose enough for me to unscrew without using a wrench. I just use a socket on the end of an extension. I am not sure if this made any difference but I wonder if I tightened the screws perhaps this might have helped. Since I had the new part, I decided that was the better "fix".
Rich Marks is offline  
Old December 15th, 2017, 9:54 PM
  #24  
CF Beginner
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Since I replaced the accelerator pedal assembly my car has worked fine. Replacing the accelerator pedal assembly was simple. This is what worked for my issue. Best of luck to anyone with a similar issue.
Rich Marks is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
thedash09
Impala
8
March 15th, 2019 6:07 AM
Sherman
Silverado & Fullsize Pick-ups
3
December 13th, 2011 11:30 AM
dbeason
Express & G-Series Vans
1
April 25th, 2010 5:10 PM
mjkkb
Silverado & Fullsize Pick-ups
1
November 20th, 2009 10:04 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: HELP!!!! "Starter disabled, service throttle" Message


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: