Notices
Tahoe & Suburban The power, space, and brutal towing ability make the Tahoe and its longer sibling, the Suburban, arguably the best full size SUV's on the market today.

2013 Chevrolet Suburban
Platform: GMT 400, 800, 900
Old July 24th, 2015, 4:33 PM
How-Tos on this Topic
Last edit by: IB Advertising
See related guides and technical advice from our community experts:

Browse all: Engine and Powertrian
Print Wikipost

HELP - Service Stabilitrak & Service Traction Control

Old December 20th, 2018, 3:17 PM
  #451  
CF Beginner
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 4
Default

Thanks, it has been scanned by 3 different mechanics and I've replaced what all 3 scanners brought up. I'm just lost now..... and I will look for your entry, thanks!
dancertexas is offline  
Old December 21st, 2018, 9:30 PM
  #452  
CF Senior Member
 
Join Date: May 2013
Posts: 366
Default

Guvner can you elaborate on cylinder 4. I had the misfire on 4 twice. Replaced the spark plug which was had a lot of deposit around the tip twice. That seemed to fix it. I also got it the other day with a tps code. So I replaced the throttle position sensor. And itís been ok. Iíve been luck every time I get the traction control/Stabilitrack issue. Iím able to resolve it myself. I too have a Solus edge. The one time it was tricky for me was when I got a torque converter clutch solenoid code. Went through the trouble of replacing the solenoid by splicing into the harness. Fixed the issue for one day. Then I thought I didnít splice it right. Ended up replacing the entire valve body harness. Again fixed for 1 day. Ton of work, time and frustration. Well after all that it turned out to be the transmission control module. But what is going on with cylinder 4. Is my lifter going? Iím almost at 200k.
trainwreck91 is offline  
Old December 26th, 2018, 2:47 AM
  #453  
CF Beginner
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 20
Default

I also had the same problem as all you guys of had with all the lights coming on and miss firing, my truck never lost power and never had any transmission problems . I had it diagnosed for the misfire, replace that particular cell annoyed and all the spark plugs and wires. All of my problems were solved !!!!!!
Benzo781 is offline  
Old December 26th, 2018, 1:21 PM
  #454  
CF Beginner
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 12
Default Stabilitrak

Originally Posted by trainwreck91 View Post
Guvner can you elaborate on cylinder 4. I had the misfire on 4 twice. Replaced the spark plug which was had a lot of deposit around the tip twice. That seemed to fix it. I also got it the other day with a tps code. So I replaced the throttle position sensor. And itís been ok. Iíve been luck every time I get the traction control/Stabilitrack issue. Iím able to resolve it myself. I too have a Solus edge. The one time it was tricky for me was when I got a torque converter clutch solenoid code. Went through the trouble of replacing the solenoid by splicing into the harness. Fixed the issue for one day. Then I thought I didnít splice it right. Ended up replacing the entire valve body harness. Again fixed for 1 day. Ton of work, time and frustration. Well after all that it turned out to be the transmission control module. But what is going on with cylinder 4. Is my lifter going? Iím almost at 200k.
When I went in to look at the history of my cylinder number 4 it had if memory serves (I could go look at my old post) an unbelievable 38,000 number in the history. I don't think 2 misses would make me think anything other then a coil or other ignition problem. It could be the beginning if it started missing and tripping light every time you used it. TPS isn't involved in problem I spoke of that I remember. (As a side note I just cleaned my TPS on a Ford pickup and the TPS cleaner didn't work worth a darn but the carb cleaner works fine. You just have to be careful to not get it on certain parts where the carb cleaner damages the TPS. I used a rag with carb cleaner and cleaned specifically the built up carbon without spraying the TPS. Worked like a charm.)

Tried to attach the video here after I saved it to my hard drive but this forum doesn't accept MP4 from the iPhone.

In your case I'm assuming since the problem is coming back constantly I'd hook up your Solus to live data and just leave it on while you're driving making sure number 4 cylinder is the main thing to watch. Once it starts to miss and trips out the stabilitrak you will be able to see the screen showing the misses freak out. If you care to send me a text message with a phone number I will send the captured iPhone video of what tripped my mechanic friend into realizing that what I thought I had was exactly what I had. I have a GM certified rebuild in my Suburban now. No more problems.. If you tell me how to attach it here I can do that but have never done it before on this forum but will look when my typing is over here...
Guvner2 is offline  
Old December 27th, 2018, 3:21 PM
  #455  
CF Beginner
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 2
Default

I was googling the same problem
just bought new Tahoe 2019 from local dealer in Saudi Arabia Jeddah
after I paid in cash the car price, and @ zero mile, at the show room when engine started it showed the same problem and they are telling me to come back in few days. they will do recheck at maintenance to fix the problem
they refuses to substitute the car, they didn't provide me a replacement car till they fix the problem , they are not willing to give me my money back I find that ironic when GM commercials speaking about warranty and road help while GM cars disabled and not functioning at the show room
I regret that I bought GM car
this just happened today 27/12/2018
car vin # 1GNSC7EC5KR165060
I FILED A COMPLAINT VIA CHEVROLET ARABIA BUT UNFORTUNATELY I DON'T EXPECT MUCH FROM THEM
abu nawaf is offline  
Old December 31st, 2018, 12:38 AM
  #456  
CF Beginner
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 20
Default

If you Google you can find a website that gives a running list of problems wrong with your vehicle
Benzo781 is offline  
Old December 31st, 2018, 3:51 PM
  #457  
CF Beginner
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 12
Default I posted a video about my experiences with the Stabilitrak/Brake light/Check Engine


The engine scanner I used was the Snap ON Solus Edge which comes into the video showing the very recent history showing as jagged lines as you'd see on an Oscilliscope. (Press Above Link)
Guvner2 is offline  
Old January 11th, 2019, 12:21 PM
  #458  
CF Beginner
 
Join Date: Jan 2015
Location: North Dakota
Posts: 13
Default update on 07 Silverado

I have a short update on the 07 Silverado saga posted 11/14/18 and again on December 12, 2018. On New Years eve my son took the pickup to a friends - it was below zero out and windy. The engine light came on and stabilitrak popped. My wife and daughter took our suburban to him and brought the Silverado home. New Years day I put it in the garage and pulled the code - misfire. I pulled the #1 and #3 plugs - #3 first - it was fine. #1 was fouled and likely the misfire. In the previous repair I had replaced the plugs (11/14/18) so they only had 1500 or so miles on them. I decided to try a coil pak - hoping/praying the pak is weak and allowing for the fouling plug. I replaced the plug and put a MSD pak on (cheapest one I could find in town - $67). I cleared the code and ran the truck - all good. It has been that way so far - probably about 700 miles on it. I am hoping/praying the coil paks are getting weak - it does have 307,000 on it. I may pull the #1 plug and inspect this weekend. If all is OK, I plan to order coil paks for the rest of the cylinders.
winger_bros is offline  
Old March 17th, 2019, 5:17 PM
  #459  
CF Beginner
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 5
Default SAME ISSUE 2012 equinox




I am having the same exact issue with mine. I took it to several certified mechanics and After 2000.00 worth of repairs NOBODY can tell me what is causing this. I am 100% sure Chevrolet knows what is causing this issue. I am beyond exhausted with this issue and the money it is costing me to try and locate!



Originally Posted by Chevrolet Customer Service View Post
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <wontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> I am sorry to hear that you are having this issue with your vehicle. If this message turns on while you are driving, pull off the road as soon as possible and stop carefully. Try resetting the system by turning the ignition off and then back on. If this message still stays on or turns back on again while you are driving, your vehicle needs service. Have the StabiliTrakSystem inspected by your dealer as soon as possible. If you continue having this issue I would consult with a Certified Technician. If you have any additional questions or concerns please feel free to contact me privately.

Louis
GM Customer Service

Last edited by jbmoore; March 17th, 2019 at 5:20 PM.
jbmoore is offline  
Old March 17th, 2019, 5:25 PM
  #460  
CF Beginner
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 20
Default

Try replacing all the spark plugs at the same time and all of the miss fired call packs at the same exact time because it seems like thereís low voltage or something which is why all the lights in the stability track light continues to come on. I had that problem in my suburban I replace these things all at once and Iíve never had a problem since then .
Benzo781 is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: HELP - Service Stabilitrak & Service Traction Control


Sponsors

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: